Workshop takkenril bouwen & wildplukken

Op 6 april 2019 organiseert De Meewerktuin in samenwerking met Stichting SBI. Een Belevende, Doe en Ervaar-het-zelf workshop, waarin we met elkaar een Takkenril bouwen met aansluitend een workshop Wildplukken. Met ingrediënten uit de natuur bereiden we vervolgens een heerlijke soep. Natuurlijk met biologische broodjes vanuit restaurant Fleuri.

Kom ook uit je stoel, neem een duik in de natuur en leer van alles over hoe jij meer duurzaam kunt leven en hoe je in je eigen tuin een takkenril kunt bouwen.

Bijdrage: 50,– Euro excl. BTW

Tijdsduur: 9:30 tot 16:00 uur

Locatie: Op de moestuin van Campus Landgoed Zonheuvel

Amersfoortseweg 98 te Doorn

Aanmelding via www.campuslandgoedzonheuvel.nl

Inhoud workshop:

Een Takkenril Heeft Heel Veel Voordelen

In het voorjaar wordt er bij droog weer dikwijls gesnoeid in de tuin. Het snoeihout wordt dan dikwijls versnipperd. Zo is de grote berg snoeihout snel weg en kunnen de snippers als mulch gebruikt worden. Maar je kunt ook met de natuur van je tuin meewerken zodat planten, dieren en jijzelf er van kunnen genieten

Wat is een Takkenril?

Een goed alternatief voor het versnipperen is de takken gebruiken in een takkenril. Dit is eigenlijk een dubbele rij palen van ongeveer 2m die stevig in de grond staan. De tussenafstand tussen de rijen is 1m, de onderlinge afstand in de rij is meestal een 0,75 – 1 m. De ruimte tussen deze 2 rijen vul je dan op met takken (groot en klein) en zo bekom je een natuurlijke afsluiting.

Nadenken over?

 • Locatie: de takkenril wordt aangelegd met de bedoeling om daar vele jaren te staan. Het is niet de bedoeling deze ril al na 5 jaar te verplaatsen.
 • Oriëntatie: de richting waarin uw takkenril staat bepaalt welk microklimaat u creëert. Oost-west oriëntatie geeft een zonnekant en een schaduwkant.
 • Je kunt alles van je struiken en bomen gebruiken, al wordt afgeraden om takken dikker dan 15 cm  te gebruiken. Hier kun je andere toepassingen voor vinden zoals stookhout, blokken voor een bijenhotel.
 • Zorg dat er geen verstoring is van de takkenril tijdens het broedseizoen, er zullen ongetwijfeld vogels broeden in de ril.

De lengte van de ril bepaal je zelf, van 2m tot 10m of langer. Het hout verteert langzaam en de opgevulde ril zakt elk jaar aanzienlijk. Zo kun je elk jaar de takkenril langs boven terug aanvullen met vers snoeihout. Je kunt de ril zijn breedte, lengte en hoogte best aanpassen aan de functie en de grootte van de tuin. De ril moet geen 2 m hoog worden maar hij moet wel een flink stuk opgevuld zijn! Indien je dus een kleine tuin hebt met weinig snoeihout, kunt je perfect een houtril maken van maar 0,5 m breed en 1 m hoog. De hoogte is ook afhankelijk van het doel: afsluiting, kleine barrière in de tuin, of anders

Er zijn vele voordelen aan een takkenril:

 • Gemakkelijke manier om uw snoeihout te verwerken
 • Natuurlijke afsluiting in de tuin of van de tuin
 • Voor vogels en zoogdieren biedt een takkenril een goede nest, voedsel en schuilgelegenheid
 • Amfibieën en reptielen vinden er een plek om te overwinteren
 • Ook paddenstoelen, varens en andere plantensoorten vinden er een uitstekend onderkomen
 • Zelfs enkele vlindersoorten zetten hun eitjes af op dood hout
 • Heel veel insecten maken gebruik van de beschermde plekjes  in de takkenril om te schuilen.

Vele verschillende inwoners!

Door de ligging van de takkenril strategisch te kiezen kun je een beetje bepalen welke inwoners je gaat krijgen:

 • Naast een houtwal: winterkoning en wezel
 • Langs een bosrand: ringslang
 • Bij een poel: gewone pad, kamsalamander en boomkikker
 • Langs een sloot: heggenmus, waterspitsmuis en hermelijn
 • Dichtbij huis of een schuur: egel en huismus.

Dus 🙂

Een takkenril biedt onmiddellijk een leefgebied met een grote diversiteit aan dieren en is eigenlijk een essentieel onderdeel van een natuurlijke tuin, zelfs indien je tuin klein is. Je kunt dan een kleine takkenril aanleggen en zo toch heel veel voordelen meepikken van de verhoogde diversiteit en aanwezigheid van insecten, zoogdieren en vogels in de tuin.